General Knowledge: From lilies and roses to the moon and stars, every country has its own National Emblem

Date:

[ad_1]

New Delhi (General Knowledge). It is important for the youth preparing for competitive exams to strengthen their hold on the general knowledge section. General knowledge is a very vast topic. Anything related to the country and the world can be asked in it. In General Knowledge and Current Affairs, questions related to India and other major countries are also asked. Today in AyraNews24x7 Hindi General Knowledge Series, know about the national symbols of different countries.

National Emblem Importance: What is the importance of National Emblem?
National symbols are the identity of a country. They are used on many things-

1- Passport
2- Certificate
3- Flag
4- Letter pad
5- Number plate of vehicles
6- Banknotes
7- Currency
8- State documents
9- Government letter
10- Symbols of national institutions

Also read- Raksha Bandhan festival is 5000 years old, what is its meaning? Know 15 FACTS

National symbols of 15 major countries

1- National Emblem of India: What is the national emblem of India?
Answer- Ashoka Chakra

2- National Emblem of Turkey: What is the national symbol of Turkey?
Answer- Crescent and Star

3- National Emblem of Bangladesh: What is the national emblem of Bangladesh?
Answer- Water Lily

4- National Emblem of Canada: What is the national symbol of Canada?
Answer- Maple Leaf

5- National Emblem of Italy: What is the national symbol of Italy?
Answer- White Lily

Also read- This IAS got the highest marks in the history of UPSC, see the record of 10 years

6- National Emblem of Iraq: What is the national symbol of Iraq?
Answer- Eagle

7- National Emblem of the USA: What is the national symbol of America?
Answer- The American Eagle (The Bald Eagle)

8- National Emblem of Australia: What is the national emblem of Australia?
Answer- The Commonwealth Coat of Arms

9- National Emblem of Japan: What is the national symbol of Japan?
Answer- Chrysanthemum

10- National Emblem of Ireland: What is the national symbol of Ireland?
Answer- Shamrock

Also read- You cannot tell dirty jokes in the office, every woman has the right to complain

11- National Emblem of Germany: What is the national symbol of Germany?
Answer- The Federal Eagle

12- National Emblem of Iran: What is the national symbol of Iran?
Answer: Lion and Sun motif, which is a shining sun holding a sword and a lion

13- National Emblem of Denmark: What is the national symbol of Denmark?
Answer: National emblem of Denmark

14- National Emblem of Pakistan: What is the national emblem of Pakistan?
Answer- Moon and stars

15- National Emblem of Ukraine: What is the national symbol of Ukraine?
Answer- Trijub

Also read- You will become a government officer this year, memorize current affairs and you will pass every exam

Tag: US News, India News, pakistan news

[ad_2]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Share post:

[tds_leads title_text="Subscribe" input_placeholder="Email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_checkbox="yes" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" f_title_font_family="653" f_title_font_size="eyJhbGwiOiIyNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMjAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIyMiJ9" f_title_font_line_height="1" f_title_font_weight="700" f_title_font_spacing="-1" msg_composer="success" display="column" gap="10" input_padd="eyJhbGwiOiIxNXB4IDEwcHgiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxMnB4IDhweCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCA2cHgifQ==" input_border="1" btn_text="I want in" btn_tdicon="tdc-font-tdmp tdc-font-tdmp-arrow-right" btn_icon_size="eyJhbGwiOiIxOSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE3IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNSJ9" btn_icon_space="eyJhbGwiOiI1IiwicG9ydHJhaXQiOiIzIn0=" btn_radius="3" input_radius="3" f_msg_font_family="653" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_msg_font_weight="600" f_msg_font_line_height="1.4" f_input_font_family="653" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEzIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMiJ9" f_input_font_line_height="1.2" f_btn_font_family="653" f_input_font_weight="500" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_btn_font_line_height="1.2" f_btn_font_weight="700" f_pp_font_family="653" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMSJ9" f_pp_font_line_height="1.2" pp_check_color="#000000" pp_check_color_a="#ec3535" pp_check_color_a_h="#c11f1f" f_btn_font_transform="uppercase" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGUiOnsibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjM1IiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJsYW5kc2NhcGVfbWF4X3dpZHRoIjoxMTQwLCJsYW5kc2NhcGVfbWluX3dpZHRoIjoxMDE5LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3Njh9" msg_succ_radius="2" btn_bg="#ec3535" btn_bg_h="#c11f1f" title_space="eyJwb3J0cmFpdCI6IjEyIiwibGFuZHNjYXBlIjoiMTQiLCJhbGwiOiIxOCJ9" msg_space="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIwIDAgMTJweCJ9" btn_padd="eyJsYW5kc2NhcGUiOiIxMiIsInBvcnRyYWl0IjoiMTBweCJ9" msg_padd="eyJwb3J0cmFpdCI6IjZweCAxMHB4In0="]

Popular

More like this
Related

Padmini Kolhapure’s hero, who refused to work with Raj Kapoor, then gave a blockbuster with him.

Last updated:04 January, 2026, 07:46 ISTWell-known filmmaker Rakeysh...

Trump ‘not thrilled’ with Putin, says – too many people are dying peppermint

President Donald Trump expressed fresh frustration with Russian...

Who is Delsey? With whom Rubio talked, she can take charge of Venezuela.

New Delhi. The palace on whose walls till...

Discover more from AyraNews24x7

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading